بررسی Real Yield
خلاصه
ابتدا باید بدانیم که Defi[1] همان امور مالی روزمره مانند، سپردهگذاری، وام گرفتن و … میباشد که در بلاکچین با استفاده از قراردادهای هوشمند[2]، به صورت غیرمتمرکز انجام میشود.
Yield Farming نیز که به عنوان استخراج نقدینگی[3] نیز شناخته میشود، یک روش محبوب برای درآمدزایی از داراییهای راکد کاربران میباشد.
به این ترتیب که افراد داراییهای خود را به صورت جفت ارز در قراردادهای هوشمند این پلتفرمها قفل میکنند و برای این پلتفرمها ایجاد نقدینگی میکنند و به ازای زمانی که دارایی افراد قفل میباشد، پاداش کسب میکنند.
یکی از مزایای Yield Farming این است که روشی را فراهم کرده است که افراد عادی بتوانند بدون اتکا به موسسات مالی سنتی، کسب سود کنند.
اما باید توجه داشت که این ویژگی خاص، ریسکهای خاص خودش را نیز دارد، که شامل ضرر ناپایدار[4] و همچنین آسیبپذیریهای قراردادهای هوشمند میباشد.
سود دریافتی در برخی از پلتفرمهای Yield Farming، عدد ثابتی است، اما در برخی دیگر با توجه به تقاضا مقدار سود دریافتی ما نیز دچار تغییر میشود.
سودی که اکثر این پلتفرمها به کاربران پرداخت میکردند سود حاصل از درآمد پلتفرمها نبود و به صورت غیرواقعی تامین میشد، اما با به وجود آمدن مفهوم بازده حقیقی[5]، باعث شده است که افراد مختلف تمایل به فعالیت در پروژههایی داشته باشند که درآمد واقعی دارند و سود کاربران را با این درآمدها پرداخت میکنند.
مقدمه
فرض کنید شما ۱۰ توکن اتریوم (که قیمت هر توکن ۱۰۰ دلار است) و ۱۰۰۰ دلار USDC دارید و فعلا هم قصد انجام کار خاصی با این توکنها را ندارید، در این صورت میتوانید این توکنها را به صورت جفت[1] در استخرهای نقدینگی[2] در پلتفرمهای Defi سپردهگذاری[3] و قفل کنید، سود دریافت کنید و به فراهم کنندهی نقدینگی[4] تبدیل شوید.
در گام بعدی، این پلتفرمها معمولا توکنهایی را به شما میدهند که درواقع سند توکنهای اصلی شماستکه معمولا این توکنها با نماد LP[5] ارائه میشود و در بسیاری از مواقع میتوانید این توکنها را دوباره استیک کنید و سود مضاعف کسب کنید.
همچنین علاوه بر موارد بالا، برخی از پلتفرمها به شما پیشنهاد ویژهتری نیز میدهند که شامل توکنهای حاکمیتی[6] میباشد که با داشتن این توکنها میتوانید در تغییرات و توسعهی پلتفرم، رأی و نظر دهید و تصمیم گیری کنید.
چگونه پلتفرمهای Yield Farming میتوانند نسبت به موسسات مالی سنتی، سود بیشتری پرداخت کنند؟
- هزینههای سربار و اضافی در موسسات مالی سنتی، بیشتر از پلتفرمهای Yield Farming است.
- سیستم Defi بر روی شبکهی غیرمتمرکز ساخته شده است و تخصیص توکنها به صورت کارآمدتری انجام میشود.
- بسیاری از این پلتفرمها از توکنهای بومی خود برای دادن پاداشها استفاده میکنند.
توجه: استراتژی برخی از پلتفرمهای Staking شامل جابجایی داراییها بین سایر پروتکلها و پلتفرمها میباشد که این کار برای جذب بازدهی و سود بیشتر انجام میشود، که همین امر باعث ایجاد ریسکهایی میشود.
توضیحات
بسیاری از پروژههای Defi به دو صورت زیر، سود کاربران را پرداخت میکردند:
- Ponzi Yield: به این صورت کار میکرد که، پلتفرم مد نظر ما، دارایی افراد جدید را میگرفت و سود کاربران قدیمی را با دارایی افراد جدید پرداخت میکرد، که در نهایت به نقطهای میرسیدند که توانایی جذب کاربر جدید را نداشتند و دیگر نمیتوانستند سود کاربران قدیمی را پرداخت کنند و در نهایت پروژه شکست میخورد و از بین میرفت.
- Fake Yield: دومین نوع پروژههای Defi، بازده تقلبی[1] یا غیرواقعی میباشد، در این روش، سود کاربران با توکنهای بومی خود پروژه پرداخت میشود و تا جایی که بازار مثبت است و توکنهای این پروژ رشد میکنند مشکل شدیدی وجود ندارد، اما با رنج زدن و یا نزول بازار،قیمت توکن این پروژه نیز افت میکند و پلتفرم مجبور است برای پرداخت سود کاربران، توکنهای بیشتری را ایجاد[2] کند و همین امر باعث میشود که میزان عرضهی یک توکن افزایش پیدا کند و قیمتش دوباره افت کند و به همین ترتیب پلتفرم دوباره مجبور به تولید توکنهای بیشتر میشود که در نهایت منجر به افت مجدد قیمت میشود و به همین ترتیب این پروژه و توکنش وارد یک لوپ منفی شده که در نهایت به دلیل عرضهی زیاد توکنها منجر به نابودی کامل پروژه میشود.
در هیچ یک از موارد بالا، سود کاربران با درآمد واقعی پلتفرم داده نمیشد و این سود را به روشهای غیرواقعی تامین میکردند به این ترتیب با توجه به اتفاقاتی که در بالا ذکر شد، مفهومی به وجود آمد تحت عنوان بازده واقعی[1] که بسیار شبیه به سود سهام بورسی میباشد.
به این صورت که شما در یک پروتکل Defi سرمایهگذاری میکنید و طریق این سرمایهگذاری، پلتفرم مدنظر میتواند درآمدی را ایجاد کند و با استفاده از این درآمد، به شما سود واقعی پرداخت کند، نه سود کاذب.
پس بازده واقعی یا Real Yield سودی است که به صورت واقعی و از درآمد خود پلتفرم پرداخت میشود نه به صورت پانزی و یا از افزایش عرضه توکنهای بومی.
قبل از معیار Real Yield، افراد از طریق میزان TVL یک پلتفرم، به اعتبار و درآمد آن پی میبردند درحالی که ما نمیتوانیم فقط با بررسی یک معیار خاص که اینجا TVL است به نتیجهگیری درستی در رابطه با آن پروژه برسیم.
زیرا در تابستان کریپتو بسیاری از پروژهها با وعدهی سودهای هنگفت و نجومی، سیل عظیمی از از جمعیت را در یک بازهی زمانی کوتاه به سمت خود میکشیدند و باعث افزایش شدید TVL میشدند، اما در زمستان کریپتو خیلی از این پروژهها نابود شدند و کاملا از بین رفتند.
(البته باید توجه داشت که همانطور که پلتفرمها میتوانستند TVL فیک ایجاد کنند، میتوانند درآمد فیک نیز ایجاد کنند. پس باید با دقت هر پرو.ه را بررسی کنیم و معیارهای دیگر نیز مورد توجه قرار دهیم.
یکی از این معیارها، پرداخت سود کاربران با توکنهای ETH,BTC و سایر استیبلکوینها است(معمولا پروژههایی که سود کاربران را با توکنهای بومی خود پرداخت نمیکنند، معتبرترند).
برای ارزیابی بازدهی یک پروژه، کاربران میتوانند از شاخص بازدهی واقعی[2] استفاده کنند، که در این روش، پاداش پروژه را با درآمد آن پروژه مقایسه میکنند که بتوانند تعیین کنند چه مقدار از پاداشهای پروژه، از سود واقعی پروژه تامین میشود و چه مقدار از آنها توسط توکنهای موجود در خزانهی پروژه تامین میشود.
Real Yield = Revenue – Token Emissions |
میزان آزادسازی توکنها – درآمد = بازده حقیقی |
چگونه یک پروژهی Real Yield را تشخیص دهیم:
- از سایتهای Messari, Token Terminal, CoinGecko, Defilama و Dune Analytics برای پیدا کردن درآمد پروژهها و میزان آزادسازی توکن آنها استفاده کنید.
- بازدهی واقعی پروژه را طبق فرمول بالا محاسبه کنید.
- صرف نظر از پتانسیل پروژه و سود آن، باید پروژهی مدنظر ویژگیهایی داشته باشد که کاربران تمایل استفاده از آن را داشته باشند.
- پروژهی مدنظر، از توکنهای BTC, ETH و استیبلکوینها برای پرداخت سودهای کاربران استفاده کند، نه از توکنهای بومی خود.
- از پروژههایی که پرداخت سودهای خود را با توکنهای ناشناس، بدون پشتوانه و ناپایدار انجام میدهند، دوری کنید.